Matching Food and Wine



WINE AND CHEESE.




SOFT CHEESES WITH WASHED RIND:
Livarot, Munster, Pont-l’Evêque, Maroilles, Langres, Epoisses…
White wine : Gewurtztraminer.
Red wine : Côtes du Rhône, Fronsac, Pomerol, Côtes de Saint-Mont, Madiran.

SOFT CHEESES WITH BLOOMY RIND:
Brie, Camembert, Carré de l’Est…
Red wine : Saumur-Champigny, Saint-Emilion, Médoc.

COOKED PRESSED CHEESE:
Comté, Emmental, Gruyère, Beaufort…
white wine : Savoie Abymes, Bourgogne Aligoté.
Red wine : Bordeaux, Bergerac, Côtes de Duras, Médoc. 

PRESSED CHEESES FLOOD:
Tomme (Savoie, Pyrénées), Saint-Nectaire, Cantal, Saint-Paulin, Gouda…
White wine : Savoie-Abymes, Côtes de Duras, Premières Côtes de Blaye.
Red wine  : Premières Côtes de Blaye, Saint-Emilion, Buzet, Beaujolais.
SOFT CHEESE WITH A MOULD RIND.
Roquefort, Bleu des Causses, Bleu d’Auvergne, Bleu de Bresse, Fourme d’Ambert…
Sweet white wine : Bordeaux moelleux, Sauternes, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Monbazillac, Pacherenc du Vic-Bilh.
GOAT'S CHEESE

Fresh goat's cheese :
Sainte-Maure, Valençay, Cabécou…
White wine : Gewurtztraminer, Bordeaux sec, Entre-Deux-Mers, Gaillac.
Delicates red wine : Bordeaux, Graves, Saumur-Champigny. 

Dry goat's cheese :
Crottin de Chavignol, Pouligny Saint-Pierre, Banon…
White wine : Savoie-Abymes, Riesling, Sylvaner.